tirsdag 24. november 2009

Hensyn

Da er øyet begynt å bli stort og vått, etter å ha lest om hensyn som en må ta i forhold til bruk, mm.

Dette føler jeg er et stort ark å bleke og merker vel for min egen del, at her gjelder det å produsere eget materiell. Men tenker på den andre siden at det er vel bare å begynne et sted, for skal en ha mulighet til å få en oversikt over hensyn som må taes, så er det vel bare å begynne et sted, for så å utvide kompetansen på det området og.

Ser det at det i leksjonen fra f.eks. lyd, så blir det der henviste til en del sider som er klarert i forhold til rettigheter, og at det har blitt delt på google doc, en oversikt over gode steder. Dette er en kjempe ordning som etter mitt syn burde blitt enda mer åpent for den "vanlige" lærer. Men som sikkert ikke noen kommersiell aktør hadde sett den stor fortjenesten av. Mener i hvert fall det at en slik ordning, der "alle" klarerte sider var tilgjengelig, ville vært til stor hjelp for læreren.

Men da havner vi vel her nå fort inn på lærerens rolle i forhold til å kunne vurdere riktig kildebruk.

Her er det nok mange argumenter for og i mot.

Lyd som logg

Det har i lange tider, for oss under 30:-), vært mulig å spille inn lyd på et medium, da gjerne kassett. Men muligheten for å digitalisere, redigere og publisere lyd, til en rimelig penge, har ikke vært like tilgjengelig for den vanlige mannen i gaten. Men som Kjell Antvort skriver om lyd så er det ikke lenger pris, prosessorhastighet, lagringskapasitet og kvalitet i lydkomponentene som er problemet, men påpeker at det nå er filformatet som kan skape problemer.

For meg er jo dette i grunnen et bra utgangspunkt, med tanke på at jeg etterhvert nå vil legge vekt på å spille inn lyd i undervisningssammenheng og da selv kan bestemme lydformatet ut fra mine behov.

Har de siste dagene fundert over de muligheter som denne kompetansen gir meg, og ser faktisk at det er en hel del som med fordel, etter mitt syn, kunne gått fra tekst til lyd.
For å repetere meg selv til det kjedsommelige, så er jeg da lærer på byggteknikk VG2. Våre elever skriver hver uke logg for det praktiske arbeidet som de gjør i løpet av en uke. Dette for at elevene selv skal få tid til å reflektere over de valg av tekniske løsninger som de velger, samt en bevisstgjøring , for dem selv, av det faktiske arbeidet som de utgjør. Forhåpentligvis:-) fører dette med seg og en læring for eleven.

Denne loggen tenker jeg etterhvert kunne vært en idé å legge over til lyd. Da det ville gi muligheten for eleven å snakke inn på mobilen etterhvert som hver oppgave er utført, for så å redigere dette sammen til en kortfattet logg/rapport.

Tenker at dette må være veldig positivt for den eleven som har lese og skrivevansker, og som da ikke er så veldig lysten på å skrive side opp og side ned, men da heller redigere lyd.

Så dette gleder jeg meg allerede til å prøve ut.

mandag 23. november 2009

Regneark

Ut fra tidligere bruk av regneark, som jeg har brukt, gled tankene fort bort på matematikk faget, og hvordan i all verdens land og rike dette kunne benyttes til bruk i f.eks. engelsk.

Det er helt klart at de nye funksjonene som jeg har kommet bort i nå, bl.a. HVIS, har gitt et helt nytt aspekt ved bruken av dette programmet.
Men jeg spør meg selv litt også om det ikke til tider kan bli et dobbeltarbeid, med tanke på at noe av bruken som det vises til kan også benyttes i it´s learning.

Jeg valget å lage et regneark som tok for seg stillasberegning. Arket skal med enkelthet kunne gi svar på om hvor mye de ulike festene tåler og antall.
Det som jeg ser som faren i ettertid, er at eleven skal "miste" forståelsen av hvordan en kommer frem til svaret, og hvordan dette kan gjøres uten regneark.


mandag 26. oktober 2009

Bilder



Å få hovedmotivet frem er ikke alltid like lett. Dette bildet har potensiale til å ha mange hovedmotiv. Men som vi ser er det veien som kommer best til syne. Da denne ligger i primær- og sekundærområdet. Pga mange forstyrrende elementer i bildet og lang avstand kommer ikke det som var tenkt som hovedmotiv til syne. Det røde huset foran trærene, ikke lett å se, eller???
Bildet er i bredformat hovedmotivet er plassert i senter.
Pga av at vei og himmel blir utvidet på høyre side kan det se ut som om bilde er høyer her, noe som er en illusjon.





Her er hovedmotivet plassert i primærområdet samt at tredjedels-regelen er blitt brukt. Da ser vi med en gang at motivet kommer tydeligere frem. Det er også tatt hensyn til avstand til det som er tenkt som hovedmotiv. Da kommer "budskapet" mye tydeligere frem enn på det forrige bilde.
Har også valgt å vektlegge kontrast i dette bildet. Bildet består i hovedsak av grønnfarger, men den røde fasaden kommer tydelig frem som en kontrast til resten av bildet. Pga de mørke omliggende fargene så ser vi det at taket ikke kommer like tydelig frem, dette er fordi fargene går da mer i ett med omgivelsene.







Som de to foregående bildene viser så blir huset på det siste bildet mer i øyenfallende når det blir lagt i primærområdet og det gyldne snitt blir brukt.

søndag 11. oktober 2009

Reklame fri

Mens jeg sitter her i min iver etter å bli en bedre lærer, så er det en del ting som jeg tidligere har tenkt på og som jeg nå lurer litt på igjen.

Har det ikke i veldig mange år blitt jobbet for å ha reklamefrie bøker? Og bl.a. lekseboken med all reklame har jo blitt kritisert for reklamen.

Hvordan stiller man seg da til all denne bruken av ulike nettsider som blir benyttett? Det finnes jo nok av sider å velge i som er full i reklame...

En annen ting som jeg lurer på er hvordan er de ulike mediebrukene er forankrett juridisk, i forhold til dokumentasjon og personvern...

Ser at dette er diskutert i ulike foraer, men syns det er en del vage svar her...

Digitale tekstar, plagiat, og kva utfordringar vi står overfor i skulen i denne samanhengen.

Det å skulle skrive digitale tekster på Bygg- og anleggsteknikk og i den forbindelse ha utfordringer med plagiat er ikke noe som jeg i så stor grad ser på som et problem.
Noe av årsaken til dette kan nok ligge i noe av det første spørsmålet jeg som regle får når elevene skal ha sin første innlevering eller prøve: "ser du på skrivefeil?"

På bygg- og anleggsteknikk, så ser til og med jeg, som ikke er språkforsker, at elevene (generelt) sliter med setningsoppbygging, rettskriving mm. og at plagiat blir dermed svært innlysende om det skulle falle en elev inn å gjøre noe slikt.

Det som jeg opplever som et større problem er å engasjere eleven til å jobbe med relevant litteratur på PC, da friheten på PC ofte kan bli benyttet til andre formål enn det den var tiltenkt den timen.

Tekstskaping med IKT

Når jeg leser en det som står i leksjonsteksten i tilkyttning til denne oppgaven, så ser jeg det at det i hovedsak er lagt vekt på norskfaget og så følger setningen, ... dette mest sannsynleg ting som også kan brukast av lærarar som har andre fag (http://norsknettskole.pedit.no/web/PageND.aspx?id=105441). Mitt spørsmål da blir jo, hvor blir det av den vitenskaplige arbiedsmetoden?
I leksjonen Kvifor tekstskaping med IKT? blir det påpekt at det digitale skal integrers og ikke skal være et eget fag i skolen. Det høres for meg ut som en grei frase å å skrive, men det er nå slik en gang at tiden må hentes fra et sted. Og skal faget integrers i undervisningen så må den enkelte elev få en grunnleggende ferdighet før de kan bruke de ulike programmer som et arbeidsverktøy. Og da vil dette på sett og vis gå utover andre deler av pensum i et fag.

Vel som dere sikkert skjønner ut fra dette, så er det ikke norsk jeg underviser i. Og det er heller ikke fra 1.- 10. trinn, men på VG1 og VG2 bygg- og anleggsteknikk. Og derfor er det naturlig for meg å tenke dette studiet opp i mot det.

Det som jeg ser ut i fra det arbeidet som jeg holder på med på VG1 og 2 nivå, bygg- og anleggstekninkk, er at det må settes av en del tid til nettopp grunnleggende ferdigheter innenfor tegne-, tekst- og berregningsprogrammer. Dette "stjeler" da tid fra annen undervisning, men totalt sett ser jeg på det som en fordel å innføre elevene i dette.
Jeg sliter og med å finne, da spesielt tegneprogrammer, som tilfredstiller tekninske krav samtidig som det skal være gratis...

Når det gjelder det læringsresurser på nett så er det veldig variert.
For det første finner jeg mye læringsresurser på nett for 1. - 10. trinn. og VG1,2 og 3 studiespesialliserende bl.a. http://www.naturfag.no/laringsressurser/lp_sok.html, som omhandler naturfag, biologi, fysikk mm.

Også http://www.lokus123.no/ virker på meg som et godt interaktiv verktøy for læreren. Og jeg mener tanken bak dette er gode, og faktisk er opp i mot noen av de tankene som en kolega og jeg tenker burdet blitt utarbeidet på bygg- og anleggsteknikk.

Det slår meg egentlig hvor langt man faktisk er begynt å komme på interaktivt undervisningsopplagg innenfor realfagene. Og at det går en del tregere, etter mitt syn, innenfor de praktiske fagene, som f.eks. Bygg- og anleggsteknikk. Noe som kan skyldes en, etter mitt syn, konservativ holdning blandt lærere ved bygg- og anleggsteknikk.
Det er i grunnen bare en side, http://vibyggernorge.nsp01cp.nhosp.no/category.php/category/Byggteknikk/?categoryID=180, som jeg så langt har funnet passelig relevant for undervisningen på VG1 nivå, bygg- og anleggsteknikk.

Ser helt klart at vi på bygg- og anleggsteknikk har lang vei å gå, og at det er noen egg som må knuses... Det å benytte seg av blogg etc, der tekst skal benyttes i stor grad, ser jeg og som noe nyttig, så fremt det kan gjøres på en effektiv måte. Men føler at det fort blir fokusert på tekstbehandlende programmer opp mot realfag, og at andre programmer som f.eks. beregningsprogrammer blir glemt. Jeg ser at de blir nevnt, men ikke i like stor grad vektlagt.
Hadde man faktisk satt seg ned og sett på hvilke program typer som er nyttige i et undervisningsløp, og hva som kreves av innføring for at de skal kunne brukes, så ville en kanskje og revurdert om det kanskje ville vært behov for et eget fag...



onsdag 30. september 2009

Har du selv, eller noen du kjenner vært utsatt for situasjoner der en har "ledd av" manglende teknisk kompetanse?

Har du selv, eller noen du kjenner vært utsatt for situasjoner der en har "ledd av" manglende teknisk kompetanse?
Dette emnet som blir tatt opp i leksjonene får meg ved første øyekast til å tenke; nei, dette er en myte skapt av media.

La meg først si litt om min bakgrunn og hva jeg jobber med.
I det daglige så jobber jeg på en videregående skole, avdeling byggfag, og er nå inne i mitt femte år som lærer.
Jeg ser ikke på meg selv som noen dataguru, har bl.a. aldri (en gang) blogget før, men har etterhvert utvidet horisonten innenfor de felt som jeg selv mener har vært nødvendig innenfor mitt arbeid. Da spesielt innenfor bruk av div. programmer, office - produkter, cad, ol.
Som jeg skrev litt om på "veggen", så vil jeg, med all respekt å melde, si at jeg er godt over gjennomsnittet ved skolen der jeg jobber (vil nok sikkert virke skremmmende på mange etterhvert som min It kompetanse vil bli avslørt).

Når jeg begynner med elevene som jeg er kontaktlærer for, VG2, så er det etter mitt syn forbausende lite It kompetanse de har.
Den opplyste "sannheten" om at det elevene som er superbrukerne, det er elvene som kan It og at det er elevene som må drive med opplæringa av lærerene, har slik jeg ser det, ikke rot i virkeligheten.

Det finnes enkelt elever som er meget dyktig med bruk av pc og det finnes en del lærere som fremdeles ikke kan åpne en fil, eller finne igjen en fil. Men gjennomsnittet og det som jeg ser i det daglige er noe helt annet....

Det er nå viktig å merke seg at alle elever ved videregående opplæring, skal ha hver sin pc. Og når de stiller hos meg på VG2, så har de hatt ett år med bruk av PC.

Første time der jeg tok i bruk PC, seinest denne høsten, måtte jeg gå igjennom hvordan lagre en Word - fil og hvordan finne den igjen, noe som igjen genererer hvordan ha et system som er intuitivt og dermed har ett visst system, som det vises til i "hvor er fila?". Fremdeles har jeg elever som ikke finner igjen filene sine, vi er snart i oktober!!

Elevene sliter med helt enkle tekstbehandlingsprogrammer (word) og berregningsprogrammer(excell). Det som elevene viser, vel og merke, at de kan i mine timer, er at de kan chatte på sms, trykke på save under et spill, men har ikke den fjerneste idè om hvor filen havner, og gå inn på http://www.123spill.no/.

Så pr d.d. så tror jeg ikke at gjennomsnittseleven er så fantastisk mye bedre enn det læreren er og jeg tror faktisk at vi som lærere kan klare, det kunststykke, å ligge forann eleven her også. Men det vil selvfølgelig kreve at det blir lagt vekt på etterutdanning, samt at den enkelte lærer tar ansvar for seg selv og følger med i den utvikling som foregår, og ikke bare setter seg på bakbena.

Og det er da selvfølgelig ment som et kjempe kompliment til alle oss som nå oppdaterer vår IKT kunnskap:-)

mandag 21. september 2009

Testinnlegg h09

Da er bloggen i gang, så nå får vi vel begynne å reflektere så bloggen får gjort nytten for seg:-)