tirsdag 24. november 2009

Hensyn

Da er øyet begynt å bli stort og vått, etter å ha lest om hensyn som en må ta i forhold til bruk, mm.

Dette føler jeg er et stort ark å bleke og merker vel for min egen del, at her gjelder det å produsere eget materiell. Men tenker på den andre siden at det er vel bare å begynne et sted, for skal en ha mulighet til å få en oversikt over hensyn som må taes, så er det vel bare å begynne et sted, for så å utvide kompetansen på det området og.

Ser det at det i leksjonen fra f.eks. lyd, så blir det der henviste til en del sider som er klarert i forhold til rettigheter, og at det har blitt delt på google doc, en oversikt over gode steder. Dette er en kjempe ordning som etter mitt syn burde blitt enda mer åpent for den "vanlige" lærer. Men som sikkert ikke noen kommersiell aktør hadde sett den stor fortjenesten av. Mener i hvert fall det at en slik ordning, der "alle" klarerte sider var tilgjengelig, ville vært til stor hjelp for læreren.

Men da havner vi vel her nå fort inn på lærerens rolle i forhold til å kunne vurdere riktig kildebruk.

Her er det nok mange argumenter for og i mot.

Lyd som logg

Det har i lange tider, for oss under 30:-), vært mulig å spille inn lyd på et medium, da gjerne kassett. Men muligheten for å digitalisere, redigere og publisere lyd, til en rimelig penge, har ikke vært like tilgjengelig for den vanlige mannen i gaten. Men som Kjell Antvort skriver om lyd så er det ikke lenger pris, prosessorhastighet, lagringskapasitet og kvalitet i lydkomponentene som er problemet, men påpeker at det nå er filformatet som kan skape problemer.

For meg er jo dette i grunnen et bra utgangspunkt, med tanke på at jeg etterhvert nå vil legge vekt på å spille inn lyd i undervisningssammenheng og da selv kan bestemme lydformatet ut fra mine behov.

Har de siste dagene fundert over de muligheter som denne kompetansen gir meg, og ser faktisk at det er en hel del som med fordel, etter mitt syn, kunne gått fra tekst til lyd.
For å repetere meg selv til det kjedsommelige, så er jeg da lærer på byggteknikk VG2. Våre elever skriver hver uke logg for det praktiske arbeidet som de gjør i løpet av en uke. Dette for at elevene selv skal få tid til å reflektere over de valg av tekniske løsninger som de velger, samt en bevisstgjøring , for dem selv, av det faktiske arbeidet som de utgjør. Forhåpentligvis:-) fører dette med seg og en læring for eleven.

Denne loggen tenker jeg etterhvert kunne vært en idé å legge over til lyd. Da det ville gi muligheten for eleven å snakke inn på mobilen etterhvert som hver oppgave er utført, for så å redigere dette sammen til en kortfattet logg/rapport.

Tenker at dette må være veldig positivt for den eleven som har lese og skrivevansker, og som da ikke er så veldig lysten på å skrive side opp og side ned, men da heller redigere lyd.

Så dette gleder jeg meg allerede til å prøve ut.

mandag 23. november 2009

Regneark

Ut fra tidligere bruk av regneark, som jeg har brukt, gled tankene fort bort på matematikk faget, og hvordan i all verdens land og rike dette kunne benyttes til bruk i f.eks. engelsk.

Det er helt klart at de nye funksjonene som jeg har kommet bort i nå, bl.a. HVIS, har gitt et helt nytt aspekt ved bruken av dette programmet.
Men jeg spør meg selv litt også om det ikke til tider kan bli et dobbeltarbeid, med tanke på at noe av bruken som det vises til kan også benyttes i it´s learning.

Jeg valget å lage et regneark som tok for seg stillasberegning. Arket skal med enkelthet kunne gi svar på om hvor mye de ulike festene tåler og antall.
Det som jeg ser som faren i ettertid, er at eleven skal "miste" forståelsen av hvordan en kommer frem til svaret, og hvordan dette kan gjøres uten regneark.