Når jeg leser en det som står i leksjonsteksten i tilkyttning til denne oppgaven, så ser jeg det at det i hovedsak er lagt vekt på norsk
faget og så følger setningen,
... dette mest sannsynleg ting som også kan brukast av lærarar som har andre fag (http://norsknettskole.pedit.no/web/PageND.aspx?id=105441). Mitt spørsmål da blir jo, hvor blir det av den vitenskaplige arbiedsmetoden?
I leksjonen
Kvifor tekstskaping med IKT? blir det påpekt at det digitale skal integrers og ikke skal være et eget fag i skolen. Det høres for meg ut som en grei frase å å skrive, men det er nå slik en gang at tiden må hentes fra et sted. Og skal faget integrers i undervisningen så må den enkelte elev få en grunnleggende ferdighet før de kan bruke de ulike programmer som et arbeidsverktøy. Og da vil dette på sett og vis gå utover andre deler av pensum i et fag.
Vel som dere sikkert skjønner ut fra dette, så er det ikke norsk jeg underviser i. Og det er heller ikke fra 1.- 10. trinn, men på VG1 og VG2 bygg- og anleggsteknikk. Og derfor er det naturlig for meg å tenke dette studiet opp i mot det.
Det som jeg ser ut i fra det arbeidet som jeg holder på med på VG1 og 2 nivå, bygg- og anleggstekninkk, er at det må settes av en del tid til nettopp grunnleggende ferdigheter innenfor tegne-, tekst- og berregningsprogrammer. Dette "stjeler" da tid fra annen undervisning, men totalt sett ser jeg på det som en fordel å innføre elevene i dette.
Jeg sliter og med å finne, da spesielt tegneprogrammer, som tilfredstiller tekninske krav samtidig som det skal være gratis...
Når det gjelder det læringsresurser på nett så er det veldig variert.
For det første finner jeg mye læringsresurser på nett for 1. - 10. trinn. og VG1,2 og 3 studiespesialliserende bl.a.
http://www.naturfag.no/laringsressurser/lp_sok.html, som omhandler naturfag, biologi, fysikk mm.
Også
http://www.lokus123.no/ virker på meg som et godt interaktiv verktøy for læreren. Og jeg mener tanken bak dette er gode, og faktisk er opp i mot noen av de tankene som en kolega og jeg tenker burdet blitt utarbeidet på bygg- og anleggsteknikk.
Det slår meg egentlig hvor langt man faktisk er begynt å komme på interaktivt undervisningsopplagg innenfor realfagene. Og at det går en del tregere, etter mitt syn, innenfor de praktiske fagene, som f.eks. Bygg- og anleggsteknikk. Noe som kan skyldes en, etter mitt syn, konservativ holdning blandt lærere ved bygg- og anleggsteknikk.
Det er i grunnen bare en side,
http://vibyggernorge.nsp01cp.nhosp.no/category.php/category/Byggteknikk/?categoryID=180, som jeg så langt har funnet passelig relevant for undervisningen på VG1 nivå, bygg- og anleggsteknikk.
Ser helt klart at vi på bygg- og anleggsteknikk har lang vei å gå, og at det er noen egg som må knuses... Det å benytte seg av blogg etc, der tekst skal benyttes i stor grad, ser jeg og som noe nyttig, så fremt det kan gjøres på en effektiv måte. Men føler at det fort blir fokusert på tekstbehandlende programmer opp mot realfag, og at andre programmer som f.eks. beregningsprogrammer blir glemt. Jeg ser at de blir nevnt, men ikke i like stor grad vektlagt.
Hadde man faktisk satt seg ned og sett på hvilke program typer som er nyttige i et undervisningsløp, og hva som kreves av innføring for at de skal kunne brukes, så ville en kanskje og revurdert om det kanskje ville vært behov for et eget fag...