mandag 26. oktober 2009

Bilder



Å få hovedmotivet frem er ikke alltid like lett. Dette bildet har potensiale til å ha mange hovedmotiv. Men som vi ser er det veien som kommer best til syne. Da denne ligger i primær- og sekundærområdet. Pga mange forstyrrende elementer i bildet og lang avstand kommer ikke det som var tenkt som hovedmotiv til syne. Det røde huset foran trærene, ikke lett å se, eller???
Bildet er i bredformat hovedmotivet er plassert i senter.
Pga av at vei og himmel blir utvidet på høyre side kan det se ut som om bilde er høyer her, noe som er en illusjon.





Her er hovedmotivet plassert i primærområdet samt at tredjedels-regelen er blitt brukt. Da ser vi med en gang at motivet kommer tydeligere frem. Det er også tatt hensyn til avstand til det som er tenkt som hovedmotiv. Da kommer "budskapet" mye tydeligere frem enn på det forrige bilde.
Har også valgt å vektlegge kontrast i dette bildet. Bildet består i hovedsak av grønnfarger, men den røde fasaden kommer tydelig frem som en kontrast til resten av bildet. Pga de mørke omliggende fargene så ser vi det at taket ikke kommer like tydelig frem, dette er fordi fargene går da mer i ett med omgivelsene.







Som de to foregående bildene viser så blir huset på det siste bildet mer i øyenfallende når det blir lagt i primærområdet og det gyldne snitt blir brukt.

søndag 11. oktober 2009

Reklame fri

Mens jeg sitter her i min iver etter å bli en bedre lærer, så er det en del ting som jeg tidligere har tenkt på og som jeg nå lurer litt på igjen.

Har det ikke i veldig mange år blitt jobbet for å ha reklamefrie bøker? Og bl.a. lekseboken med all reklame har jo blitt kritisert for reklamen.

Hvordan stiller man seg da til all denne bruken av ulike nettsider som blir benyttett? Det finnes jo nok av sider å velge i som er full i reklame...

En annen ting som jeg lurer på er hvordan er de ulike mediebrukene er forankrett juridisk, i forhold til dokumentasjon og personvern...

Ser at dette er diskutert i ulike foraer, men syns det er en del vage svar her...

Digitale tekstar, plagiat, og kva utfordringar vi står overfor i skulen i denne samanhengen.

Det å skulle skrive digitale tekster på Bygg- og anleggsteknikk og i den forbindelse ha utfordringer med plagiat er ikke noe som jeg i så stor grad ser på som et problem.
Noe av årsaken til dette kan nok ligge i noe av det første spørsmålet jeg som regle får når elevene skal ha sin første innlevering eller prøve: "ser du på skrivefeil?"

På bygg- og anleggsteknikk, så ser til og med jeg, som ikke er språkforsker, at elevene (generelt) sliter med setningsoppbygging, rettskriving mm. og at plagiat blir dermed svært innlysende om det skulle falle en elev inn å gjøre noe slikt.

Det som jeg opplever som et større problem er å engasjere eleven til å jobbe med relevant litteratur på PC, da friheten på PC ofte kan bli benyttet til andre formål enn det den var tiltenkt den timen.

Tekstskaping med IKT

Når jeg leser en det som står i leksjonsteksten i tilkyttning til denne oppgaven, så ser jeg det at det i hovedsak er lagt vekt på norskfaget og så følger setningen, ... dette mest sannsynleg ting som også kan brukast av lærarar som har andre fag (http://norsknettskole.pedit.no/web/PageND.aspx?id=105441). Mitt spørsmål da blir jo, hvor blir det av den vitenskaplige arbiedsmetoden?
I leksjonen Kvifor tekstskaping med IKT? blir det påpekt at det digitale skal integrers og ikke skal være et eget fag i skolen. Det høres for meg ut som en grei frase å å skrive, men det er nå slik en gang at tiden må hentes fra et sted. Og skal faget integrers i undervisningen så må den enkelte elev få en grunnleggende ferdighet før de kan bruke de ulike programmer som et arbeidsverktøy. Og da vil dette på sett og vis gå utover andre deler av pensum i et fag.

Vel som dere sikkert skjønner ut fra dette, så er det ikke norsk jeg underviser i. Og det er heller ikke fra 1.- 10. trinn, men på VG1 og VG2 bygg- og anleggsteknikk. Og derfor er det naturlig for meg å tenke dette studiet opp i mot det.

Det som jeg ser ut i fra det arbeidet som jeg holder på med på VG1 og 2 nivå, bygg- og anleggstekninkk, er at det må settes av en del tid til nettopp grunnleggende ferdigheter innenfor tegne-, tekst- og berregningsprogrammer. Dette "stjeler" da tid fra annen undervisning, men totalt sett ser jeg på det som en fordel å innføre elevene i dette.
Jeg sliter og med å finne, da spesielt tegneprogrammer, som tilfredstiller tekninske krav samtidig som det skal være gratis...

Når det gjelder det læringsresurser på nett så er det veldig variert.
For det første finner jeg mye læringsresurser på nett for 1. - 10. trinn. og VG1,2 og 3 studiespesialliserende bl.a. http://www.naturfag.no/laringsressurser/lp_sok.html, som omhandler naturfag, biologi, fysikk mm.

Også http://www.lokus123.no/ virker på meg som et godt interaktiv verktøy for læreren. Og jeg mener tanken bak dette er gode, og faktisk er opp i mot noen av de tankene som en kolega og jeg tenker burdet blitt utarbeidet på bygg- og anleggsteknikk.

Det slår meg egentlig hvor langt man faktisk er begynt å komme på interaktivt undervisningsopplagg innenfor realfagene. Og at det går en del tregere, etter mitt syn, innenfor de praktiske fagene, som f.eks. Bygg- og anleggsteknikk. Noe som kan skyldes en, etter mitt syn, konservativ holdning blandt lærere ved bygg- og anleggsteknikk.
Det er i grunnen bare en side, http://vibyggernorge.nsp01cp.nhosp.no/category.php/category/Byggteknikk/?categoryID=180, som jeg så langt har funnet passelig relevant for undervisningen på VG1 nivå, bygg- og anleggsteknikk.

Ser helt klart at vi på bygg- og anleggsteknikk har lang vei å gå, og at det er noen egg som må knuses... Det å benytte seg av blogg etc, der tekst skal benyttes i stor grad, ser jeg og som noe nyttig, så fremt det kan gjøres på en effektiv måte. Men føler at det fort blir fokusert på tekstbehandlende programmer opp mot realfag, og at andre programmer som f.eks. beregningsprogrammer blir glemt. Jeg ser at de blir nevnt, men ikke i like stor grad vektlagt.
Hadde man faktisk satt seg ned og sett på hvilke program typer som er nyttige i et undervisningsløp, og hva som kreves av innføring for at de skal kunne brukes, så ville en kanskje og revurdert om det kanskje ville vært behov for et eget fag...